Szivárvány Kultúrpalota

Noszlopy Gáspár u. 1.

A történelmi városközpontban található épület Lamping József tervei alapján, szecessziós és art deco stílusban épült 1927-1928-ban. Itt működött a Városi Mozgóképszínház. Gazdagon díszített belső tereiben keverednek a magyaros és az idegen motívumok, főként az egyiptomi művészet elemei.

Az épület külső homlokzatán is megjelennek az egyiptomi építészet ornamentikai díszítései. Szép alkotás a főbejárat feletti üvegablak, meglepő a Napóleon sapkát utánzó előtető. Az épület falán 2003-ban avatták fel a várostervező építész, Lamping József emléktábláját.  2009 óta országos védettségű műemlék. A kultúrpalota 2010-es felújítása óta kulturális és művészeti eseményeknek, és az eredeti funkciót tükröző art mozinak ad otthont.

Az épület előtt jobb oldalt Horváth Balázs szobrász bronzmakettje mutatja be a palota átépítés előtti állapotát. Balra pedig ott üldögél a titkokat megőrző Florentin, Weeber Klára szobrászművész alkotása. A mellette lévő táblán ez olvasható:” Ha magányos vagy, csak ülj le mellém, suttogd el minden titkodat! Én ígérem, hogy hallgatok, s nem árulom el azokat.”.

akadálymentes helyszín
parkoló a közelben