Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont

Fodor József utca 35.

A Rómahegyen található Rippl-Rónai-villa a Kaposvárra hazatérő és itt végleg letelepedő Rippl-Rónai József nyári otthonaként szolgált 1908-tól a művész 1927-ben bekövetkezett haláláig.

A hatszobás emeletes házat és a környező parkot, díszkertet a korábbi tulajdonos, Gundy György, kaposvári születésű neves operaénekes építtette ki. Rippl-Rónaival francia felesége, Lazarine, fogadott lánya, Paris Anella, és a korabeli művészélet is a villába költözött.

Vendégeskedett itt többek közt Ady Endre, Szabó Lőrinc, Medgyessy Ferenc és Móricz Zsigmond is. Az ekkor már tehetős Rippl-Rónai keveset járt el otthonról. Alkalmanként, ha kedve úgy tartotta, fogatot hívott, vagy szamaras kordéra csücsülve lelátogatott a kaposi fő utcára egy finom pohár bor, vagy jó kávé kedvéért. De ideje jó részét a villa melletti műteremben és az azt körülvevő parkban és gyümölcsösben töltötte. Itt született meg sajátos „kukoricás” stílusa.

A villa ma Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontként működik, ahol az eredeti bútorok mellett közel 100 rajz és festmény nyújt betekintést a festő életébe, munkásságába.

A város 2014 óta minden tavasszal Nárcisz Ünnepre hívja a városlakókat a villa udvarára.

parkoló a közelben