Berzsenyi park

Megközelíthető: Kossuth Lajos u. – Damjanich u.; vagy Szent Imre u. – Damjanich u. felől

A Berzsenyi park a belváros legnagyobb zöldterülete, a város tüdeje. Napjainkig több névváltoztatáson ment át: Honvéd tér, Horthy park, Szabadság park, 1989 óta Berzsenyi park. 1929-ben itt rendezték meg az Országos Mezőgazdasági és Ipari Kiállítást. Ekkor készült a Hegedűs Dezső által tervezett zenepavilon és a kivilágított Zsolnay-díszkút, melyeket 1945 májusában a szovjet katonáknak emelt emlékmű miatt lebontottak.

2001-ben Mohay Gábor tervei alapján újjáépült a pavilon és visszaállították a szökőkutat. 2006-ban Gera Katalin Szabadság angyala c. szobrát, 2010-ben pedig Párkányi Raab Péter Trianon-emlékművét helyezték el a parkban. A közelben áll Németh István városépítő polgármester szobra és Berzsenyi Dániel bronz mellszobra is. 

A park növényzete fajgazdag. A fák nagy része ezüstjuhar, de gyakoriak a kőrisek, a platánok, tiszafák , nyírfák, japáncseresznyék. A sétány mellett hamisciprusok és tulipánfák díszelegnek. Az újabb telepítésekben vöröstölgy, kőrisek, ámbrafa, borókák, babérmeggy és rózsák találhatók. A családokat a megújult Gyermekmosoly játszótér várja.

akadálymentes helyszín
kültéri helyszín
parkoló a közelben
További érdekességek